Au nevoie de ajutorul cuiva pentru a se deplasa, sunt dependenţi de perfuzii şi anti-inflamatoare, şi au dureri îngrozitoare în momentul în care efectele acestora dispar. Sunt demoralizaţi şi, uneori, lipsiţi de speranţa că pot duce o viaţă normală. În această descriere se încadrează pacienţii care suferă de poliartrită reumatoidă sau spondilită anchilozantă, două din cele peste 200 de afecţiuni reumatice identificate până în prezent.
Netratate corespunzător, aceste boli reduc nu doar mobilitatea unei persoane suferinde, ci şi şansele acesteia de a-şi câştiga o pâine, limitând-o din punct de vedere profesional.
„Impactul socio-economic este major, iar costurile pe care le generează bolile reumatice sunt impresionante pentru că nu vorbim doar despre costurile îngrijirii, ci de cheltuieli generate de complicaţiile bolii, spitalizare şi intervenţii chirurgicale. Pacienţii devin din plătitori de taxe, persoane asistate social”, a declarat doctorul Cătălin Codreanu, seful Centrului Clinic de Boli Reumatice Bucureşti.
Durerile de spate, principala cauză de concediu medical
Concret, 50% din populaţie prezintă dureri legate de afecţiunile reumatice, în timp ce, potrivit statisticilor, durerile de spate sunt principala cauză de concediu medical nu doar în România, ci şi la nivel european. O problemă identificată de specialişti e faptul că pacienţii ajung târziu la medicul reumatolog, trecând iniţial pe la ortoped.
„Sunt persoane care ajung să înceapă tratamentul după un an de zile, asta pentru că adresabilitatea la reumatolog este redusă. Mai sunt şi pacienţi care nu-şi permit să plătească anumite analize, din cauză că finanţarea este inadecvată”, a declarat profesorul Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.
Potrivit acesteia, la noi în ţară există nu mai puţin de patru registre c