TIMIȘOARA. Municipalitatea mai are puțin și ajunge în situația în care se roagă de locatari să accepte ajutor pentru a-și repara clădirile istorice de pe care cade tencuiala, se infiltrează apa prin acoperiș sau de pe care se desprind ornamente și pun în pericol siguranța trecătorilor. După ce că în ultimii zeci de ani nu au făcut nicio reabilitare, cea mai mare parte a proprietarilor de locuințe în imobilele de patrimoniu este reticentă la inițiativa municipalității. Potrivit unui proiect care va intra marți pe ordinea de zi a Consiliului Local, proprietarii de apartamente din clădirile istorice le vor putea renova cu ajutor de la Primăria Timișoara, care finanțează 20% din prețul lucrării și oferă restul sumei de 80% cu împrumut fără dobândă pe zece ani.
Vineri, de la ora 13, la dezbaterea publică pe acest subiect, doar câteva persoane au fost interesate să vină și să afle detalii suplimentare despre reabilitare.
Primarul Nicolae Robu le-a spus celor prezenți că în cazul refuzului unora de a contribui financiar la proiect se vor găsi pârghii și există destule pentru a face coerciție.
Nu mai putem asista pasiv la avansarea acestei stări de degradare. Ne bazăm pe spiritul de timișoren, care înseamnă bun gospodar, dar dacă vom constata că acesta nu există vom face uz în cadrul legal de pârghii pentru a aduce lucrurile pe făgașul normal, a spus primarul la dezbaterea publică.
Viceprimarul Dan Diaconu a precizat că programul se adresează proprietarilor persoane fizice de locuințe în clădirile istorice cartierele Cetate, Fabric și Iosefin.
Pentru a intra în program trebuie să existe un acord unanim al persoanelor din clădire și să existe o autorizație de construire valabilă. Facilitățile pe care le acordăm sunt 20% din costurile de reabilitare nerambursabile și 80% împrumut pe zece ani fără dobânzi, rambursate cu rata inflației. Reabil