Cel puţin câte un notar şi un avocat din Republica Moldova au ridicat anul trecut mai mult de un milion de lei sau circa 4.300 de lei pe zi. Deputaţii se gândesc să le plafoneze veniturile, la fel ca şi în cazul executorilor judecătoreşti
Dintre toţi practicienii de aşa-zise profesii liberale (avocaţi, notari, executori judecătoreşti, mediatori, contabili, administratorii de insolvalitate), notarii, executorii şi avocaţii se numără printre cei care încasează cele mai mari venituri, chiar şi de opt-zece ori mai mari decât un ministru şi de trei-patru ori decât cei mai bine plătiţi patroni de firme.
Cifrele exacte ale tuturor nu pot fi aflate, pentru că nu sunt obligaţi să le declare. Unele date pot fi culese însă din declaraţiile de venit şi proprietate ale soţilor lor care sunt politicieni, funcţionari sau judecători.
SOŢUL JUDECĂTOR, SOŢIA NOTAR
Astfel, din datele deschise, aflăm că notarul cu veniturile cele mai mari din Republica Moldova a încasat anul trecut 1,094 milioane de lei. Un calcul matematic simplu ne arată că în cele opt ore de muncă pe zi respectivul notar din Chişinău ar câştiga, în medie, 540 de lei pe oră. Aproximativ la aceeaşi sumă se ridică şi pensia minimă, dar pe o lună, nu pe o oră. Având în vedere că notarii nu muncesc opt ore pe zi, este posibil ca media veniturilor pe ora de muncă să fie mai mare.
Notarul de top este Ala Reşetnicov, soţia deputatului comunist Artur Reşetenicov, care are un birou în centrul Capitalei, pe strada Bucureşti, în imediata apropiere de sediul Partidului Liberal-Democrat şi Palatul Republicii.
Nu rămân în urmă nici notarii din provincie. De exemplu, Aliona Guzun, care deţine un birou la Briceni, a avut anul trecut venituri de 725.000 de lei, iar Dina Ghedreuţan din Drochia a încasat în anul 2012 peste 635.000 de lei. Ambele sunt neveste de judecători.
Chiar dacă are un biro