- Social - nr. 204 / 18 Octombrie, 2013 …Cel putin, asa declara, recent, la Titu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin – citat de mai multe ziare –, potrivit caruia, carnea, legumele, fructele si laptele sunt urmatoarele produse alimentare la care Ministerul Agriculturii vrea sa reduca taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 9%, incepand cu anul viitor. Oficialul a precizat ca extinderea reducerii TVA si la alte produse depinde de rezultatele obtinute din aplicarea acestor masuri in domeniul panificatiei, incepand cu 1 septembrie 2013. Ce implicatii va avea aceasta reducere a TVA, de la 24% la 9%, incepand din 2014, vom trai si vom vedea. De ce? Intrucat si dupa aceeasi reducere a TVA la paine, nu in toate cazurile, reducerea pretului painii au resimtit-o consumatorii. De aceea, am si pus sub semnul intrebarii ieftinirile la alimentele mentionate, din 2014. Intentia buna a ministerului de resort trebuie, insa, oricum sublimata si apreciata! In fond, piata va fi aceea care, dupa reducerea TVA, va regla pretul! Stresul nu iarta! Pierderea locului de munca, risc major de infarct! Un studiu efectuat pe 13.000 de americani arata ca riscul de infarct creste cu 25% in primul an de la pierderea locului de munca. Expertii pun acest fenomen pe seama stresului, stiut fiind ca acesta reprezinta una din principalele cauze ale infarctului miocardic. Chiar daca nu avem date la fel de precise, cu certitudine multe din cauzele de infarct, chiar de sinucidere, inregistrate la noi in ultimele luni sunt urmare a pierderii locului de munca. Autorii studiului efectuat in SUA au inclus pierderea locului de munca – alaturi de tabagism, obezitate, sedentarism, hipertensiune, diabet – in seria factorilor provocatori de infarct. Mai mult, ei au stabilit ca somajul este printre cele mai redutabile cauze de infarct, uneori chiar mai periculos decat tabagismul. Cheia acestui fenomen