Agricultorii din judeţ nu prea au nici un motiv de bucurie după ce şi-au adunat recoltele de pe ogoare. Majoritatea culturilor se vând la preţuri foarte mici, unele la jumătate faţă de anul trecut, asta deşi producţiile sunt în mare aceleaşi. Cei mai afectaţi sunt marii cultivatori, care au de vândut cantităţi foarte mari, au de plătit arenzi şi de realizat însămânţările de toamnă. Cu alte cuvinte, nu au altă alternativă decât în a vinde la preţul pieţei, chiar dacă acesta nu îi mulţumeşte nici pe departe.
Comparaţiile cu 2012 îi strâng în spate pe cultivatori
Ilie Homeniuc, administrator al societăţii Prodimpex SRL Bălcăuţi, care a cultivat în acest an 1.600 de hectare de teren agricol, a explicat că la porumb, care se recoltează în această perioadă, preţul este chiar şi sub 40 de bani la kilogram, în condiţiile în care ar trebui să fie de minim 75-80 de bani, pentru a fi acoperite cheltuielile. Anul trecut, kilogramul de porumb se vindea cu 1 leu. La fel stă situaţia şi la grâu, a precizat cultivatorul, grâu care se vinde cu 50-60 de bani, în timp ce în 2012 era vândut cu 1 leu şi chiar cu 1,20 lei la un moment dat.
„Nu ştim de unde au apărut aceste fluctuaţii atât de mari. Cred că declaraţiile ministrului Agriculturii, care anunţa la un moment dat supraproducţii la multe culturi, au fost o mare eroare, cu atât mai mult cu cât în cele din urmă producţiile nu au fost atât de mari”, a declarat Ilie Homeniuc. El a precizat că în condiţiile acestor preţuri foarte mici ar trebui ca pâinea să se ieftinească substanţial, însă s-a arătat convins că acest lucru nu se va întâmpla.
Raportul preţ-producţie este falimentar pentru cultivatorii suceveni
Preţuri mult mai mici au şi culturile de floarea-soarelui şi soia. Astfel, floarea-soarelui se vinde acum cu aproximativ 1 leu, faţă de 1,90 de lei anul trecut, în timp ce soia se vinde