Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, prof. dr. Nicolae Hâncu, consideră că nutriţioniştii cei mai buni putem fi noi înşine, dacă asimilăm informaţiile corecte.
Ca un nutriţionist care se respectă, prof. dr. Nicolae Hâncu, 73 de ani, este în formă. Chiar dacă nu mai aleargă, cum obişnuia, măcar o oră pe zi încearcă să meargă pe jos. Le oferă un exemplu pacienţilor cu probleme de greutate pe care-i consultă şi, în acelaşi timp, îi învaţă să devină ei înşişi propriii nutriţionişti, conştient fiind că sunt prea puţini cei care-şi permit să meargă la medic în fiecare lună. Face distincţia clară între nutriţia medicală, sănătoasă, şi cea comercială, condusă de bani, în capcana căreia cad tot mai mulţi români. Şi, mai presus de orice, nu interzice nimic, niciun aliment, lasă liberul arbitru al fiecăruia dintre noi să ia deciziile corecte.
„Weekend Adevărul“: Este adevărat că România se situează pe locuri fruntaşe la obezitate în Europa atât la adulţi, cât şi la copii?
Prof. dr. Nicolae Hâncu: Supraponderea şi obezitatea împreună afectează cam 73% din populaţia adultă a României. Obezitatea este prezentă cam în 36% din cazuri, iar supraponderea – în 37% din cazuri. Acestea sunt datele preliminarii ale unui studiu condus de prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Dar la copii, noi nu cunoaştem datele. Cercetările epidemiologice la copii sunt împiedicate de faptul că orice contact cu copilul trebuie să fie făcut cu aprobarea părinţilor. Iar noi, când facem investigaţii epidemiologice, avem nevoie de acordul lor, ceea ce este o dificultate majoră. Dar vom lămuri această problemă în decurs de câteva luni.
Care sunt principalele motive pentru care românii adulţi au, în număr atât de mare, probleme cu greutatea?
N-are rost să facem o clasificare – că suntem pe locuri fruntaşe sau medii.