Porţiuni din zidul vechii cetăţii a Clujului, vechi de sute de ani, ascunse prin funduri de curţi în centrul Clujului, pot fi descoperite de ochii curioşi care vor să vadă mai mult decât nişte pietre ce acum sprijină acoperişuri de şoproane şi care, odinioară, erau ultima linie de apărare a oraşului împotriva invadatorilor.
Porţiunile din zidul de incintă al Clujului medieval aflate pe spaţiul public au fost reabilitate de municipalitate - vorbim de zidul cetăţii de pe strada Potaissa sau Cetăţii, şi au fost redate circuitului public la standarde bune - aceasta dacă trecem cu vederea soluţia "românească" oferită de constructor, de a sprijini o boltă din lemn cu un pilon metalic cât se poate de modern, pilon ce poate fi observat de turişti de mai bine de un an. ziuadecj.ro a oferit atunci explicaţiile siderante ale arhitecţilor.
Puţini sunt clujenii care ştiu că mai există porţiuni din zidul vechii cetăţi ascunse ochiului trecătorului, în spaţii care aparţin unor instituţii sau persoane private. Unele dintre acestea pot fi observate în curţi de pe străzile Virgil Fulicea, Regele Ferdinand, sau în incinta liceului "George Bariţiu" - vorbim de zidul vechi de opt secole, cu refaceri în secolul XV, dar şi pe strada Mihail Kogălniceanu / Avram Iancu - incinta din secolul XV. Foto mai jos:
Porţiunile de zid aflate pe proprietăţi private nu au fost reabilitate, din raţiuni de costuri, dar şi din motive legale: legislaţia le cere proprietarilor doar să întreţină monumentele, nu şi să le valorifice estetic, cu atât mai puţin să permită accesul publicului larg la ele.
Istoricul Tudor Sălăgean (foto) explică pentru ziuadecj.ro geneza zidului Cetăţii Clujului, dar şi importanţa acestuia în prezent, în special din punct de vedere turistic. Redăm mai jos ce spune reputatul istoric despre modul în care au apărut aceste ziduri, ce s-a întâmplat cu e