La intersecţia străzilor Alexandru D. Xenopol cu Pictor Arthur Verona, la doar câţiva paşi de parcul Grădina Icoanei, o biserică mică, din cărămidă roşie, aminteşte de suburbiile Londrei. Lăcaşul cu hramul Învierea Mântuitorului este singurul din România dedicat anglicanilor, iar duminică îşi va sărbători centenarul.
Evenimentul ce marchează împlinirea a 100 de ani de când, datorită reginei Maria, soţia regelui Ferdinand, a fost pusă piatra de temelie a bisericii, l-a adus în România pe Episcopul John Flack, din Marea Britanie. Duminică, începând cu ora 10:00, acesta va ţine o slujbă specială, în prezenţa ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, dar şi a altor doi episcopi care au slujit la biserica anglicană din Capitală în trecut.
„Vom sărbători acest mare eveniment printr-o liturghie, aşa cum se întâmplă în fiecare duminică, numai că vom adăuga mai multe rugăciuni speciale”, a explicat Episcopul John Flack pentru gândul, arătând că sunt aşteptaţi să participe atât englezi, cât şi români.
Foto: Gândul//Octav Ganea
În Bucureşti, comunitatea de englezi anglicani a început să ţină slujbe încă din prejma anului 1860, însă, la vremea respectivă, pentru că nu exista o biserică, totul se petrecea într-o încăpăre a sinagogii de pe strada Olteni, nr. 45. Abia după anul 1900, la iniţiativa reginei Maria a României, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, au început să fie adunate fonduri pentru construirea bisericii.
Astfel, după ce terenul din apropierea parcului Grădina Icoanei a fost dăruit Coroanei Britanice, a fost pusă şi piatra de temelie la fundaţia bisericii anglicane. Construcţia acesteia a început în anul 1913, după planurile arhitectului Victor Ştefănescu, însă izbucnirea Primului Război Mondial a îngreunat lucrările. Aşadar, abia în 1922 a fost oficiată aici prima slujbă, în duminica Paştelui.
D