Bosonul Higgs sau „particula lui Dumnezeu”, care este considerat cea mai mare descoperire ştiinţifică a acestui secol, fără de care nu ar fi putut exista oamenii sau planetele, a fost amplu dezbătut la Timişoara. 20 de oameni de ştiinţă din ţări precum Franţa, Italia sau Elveţia s-au reunit la Universitatea de Vest în perioada 17 – 18 octombrie ca să discute care sunt următorii paşi de dezvoltare a experimentului ATLAS, în cadrul căruia s-a descoperit „particula lui Dumnezeu”.
Experimentul ATLAS este cel mai important din istoria omenirii pentru că se încearcă descifrarea Universului şi este realizat la Acceleratorul de particule de la Geneva. La acest experiment contribuie cercetători din aproape 200 de ţări, printre care şi România din anul 1992. Alături de cele patru institute şi universităţi din ţara noastră care scriu istorie la Acceleratorul de la Geneva, din acest an le dau o mână de ajutor şi studenţii de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Viitorii fizicieni şcoliţi în oraşul de pe Bega vor avea chiar posibilitatea să facă practică la Geneva. Paul Grăvila, profesor la Facultatea de Fizică şi care este coordonatorul colaborării dintre UVT şi Acceleratorul de particule, ne-a explicat că „urmează să creştem studenţi, pentru că timpul de demaraj este destul de lung, îi luăm din ani destui de mici ca să înceapă să înveţe ce înseamnă experimentul ATLAS. Studenţii vor putea la un moment dat să meargă la Geneva să facă lucrări de doctorat, dar nu trebuie să te afli fizic deasupra Acceleratorului de particule, ci munca de cercetare poate fi făcută oriunde în lume”.
„Particula lui Dumnezeu” a fost descoperită de fizicienii Peter Higgs şi Francois Englert, care în acest au obţinut Premiul Nobel. Bosonul Higgs este considerat cheia formării Universului pentru că ajută la înţelegerea originii maselor particulelor. C