Un proiect de raport elaborat de expertii Uniunii Europene plaseaza uleiul de măsline, peștele și mâncarea organică in fruntea unui clasament al produselor cel mai frecvant contrafaucte, informeaza Associated Press.
De notat ca, potrivit raportului si in pofida scandalului izbucnit la inceputul acestui an dupa descoperirea la vanzarea a unor produse dubioase in privinta continului lor, carnea de vită este cel mai putin riscanta.
De altfel, eurodeputata olandeză Esther de Lange, unul dintre autorii studiului, s-a aratat surprinsa constatand absența cărnii din clasamentul primelor 10 alimente cel mai frecvent contrafăcute. Raportul a fost realizat pe baza unor studii academice, înregistrări ale poliției și interviuri cu reprezentanți ai industriei alimentare.
După uleiul de măsline, pește și alimentele organice, în acest 'top 10' figurează laptele, cerealele, mierea și siropul de arțar, cafeaua și ceaiul, condimentele, vinul și unele sucuri de fructe.
Există și supermarketuri care testează inele de calamar pentru a se asigura că nu sunt făcute din anusuri de porc, a ținut să precizeze eurodeputata olandeză. Proiectul de raport urmează să fie aprobat luna viitoare de o comisie parlamentară.