Vineri, 18 octombrie, de la ora 13.00, în sala de consiliu de la Primăria Timişoara a avut loc o dezbatere publică. Primăria a pregătit un program de sprijin financiar pentru proprietarii de clădiri istorice. Aceştia vor fi sprijiniţi în renovarea faţadelor şi a acoperişurilor. Mai precis, primăria va repara faţadele şi acoperişurile, indiferent dacă proprietarii sunt de acord sau nu. Reprezentanţii municipalităţii îşi doresc însă ca proprietarii clădirilor să se înscrie voluntar în program, motiv pentru care i-au chemat să-şi spună părerile.
Ştie Robu ce ştie
La dezbaterea publică de la primărie au participat doar 20 de oameni, printre care şi consilieri locali şi oameni politici. Practic, la apelul primăriei nu au răspuns nici 10 proprietari de clădiri istorice. Situaţia a fost prezisă de primarul Robu încă din luna august, când edilul a explicat de ce face sondaje pe internet, pe reţeaua de socializare Facebook.
„Aceste sondaje pe care le fac eu înseamnă o interacţiune cu cetăţenii, care nu poate fi făcută la ora actuală altfel. Eu cred că sunt primarul care interacţionează cel mai strâns cu cetăţenii. Nu trebuie să înlocuim dezbaterile publice cu Facebook-ul. Trebuie să continuăm procesul de dezbatere publică şi în varianta tradiţională, numai că la acele dezbateri publice nu vin mai mult de 10-20 de persoane. Pe Facebook implici 1000 de oameni sau mai multe mii”, spunea Robu pe 16 august 2013.
Primăria se implică în renovări din 2014
Conform proiectului care va fi suspus votului în Consiliul Local Timişoara, primăria va avea în fiecare an un buget special pentru renovarea clădirilor istorice. Se va începe de la clădirile aflate într-o stare mai avansată de degradare, iar proprietarii vor fi obligaţi să coopereze. 20% din fonduri vor fi nerambursabile, iar 80% vor fi plătite de proprietari timp de 10 ani, în rate lunare e