Iazul de decantare pe care Gold Corporation vrea sa il construiasca la Rosia Montana va fi asezat pe un sistem de falii care va permite lichidului cianurat din bazin sa patrunda in panza freatica in cazul oricaror usoare miscari ale solului, arata Stefan Marincea, directorul demis prin fax al Institutului Geologic al Romaniei.
Stefan Marincea vorbeste, intr-un interviu pentru Ziare.com, despre ce cred specialistii geologi in legatura cu proiectul de exploatare al aurului de la Rosia Montana, despre metalele rare si scumpe care constituie bogatia auxiliara a zacamantului si despre proiectul de dezvoltare durabila a zonei, prin minerit, care ar putea sa inlocuiasca exploatarea rapida a aurului.
Vi s-a reprosat zilele acestea ca dezvaluiti lucruri care nu ar trebui spuse.
Va spun cu mana pe inima ca tot ce spun are in spate informatie stiintifica publicata si poate fi dovedit. Nu cunosc cazuri in care sa nu pot dovedi, daca vrea cineva. De fiecare data cand spun ceva citez sursa.
In ce priveste Rosia Montana, are un mare ghinion, este unul dintre cele mai vechi si mai studiate zacaminte din Romania. S-au publicat doua dulapuri de lucrari si orice negare a informatiei academice care se gaseste in aceste lucrari este nelalocul ei din punct de vedere al Institutului de Geologie al Romaniei.
In audierea de la Comisia pentru Rosia Montana ati fost impotriva proiectului. De ce il considerati periculos?
In harta publicata de noi, care este publica si poate fi cumparata de oricine si a fost cumparata inclusiv de Gold Corporation, apare o falie majora care afecteaza inclusiv proiectatul bazin de decantare. Se cheama falia Cornea.
Fostul director al institutiei noastre, Stefan Grigorescu, om adus din afara colectivului, ignorand aceasta harta, a venit si a spus ca nu exista nici o falie si nu sunt f