Pietele sunt pline cu gramezi de pepeni de doua luni, iar pretul nu a coborat mai jos de un leu pe kilogram. In acelasi timp, producatorii asteapta cu camioanele si carutele pline in piata „de gros" sau in camp, la marginea soselelor, iar unii abia reusesc sa-si vanda marfa cu 0,2 lei/kg.
„Acum doi ani a fost productie record, iar asta se vedea in cozile de la banci. Producatorii faceau coada sa-si depuna banii. Acum pretul este mic, producatorii au zeci de tone nevandute, au lasat pretul la 20 de bani/kg, dar nici la oras nu se mai vinde ca in anii trecuti", a declarat Octavian Darvis, inspector agricol in cadrul primariei Dabuleni, din judetul Dolj, unde se cultiva 1.800 ha cu pepeni.
Anul acesta, suprafata totala cultivata cu pepeni verzi a crescut cu 900 ha, de la 26.700 ha cultivate in 2008, la 27.600 ha, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
La o productie medie de 30 de tone/ha, cantitatea de pepeni livrata in pietele din Romania se ridica la circa 830.000 de tone, ceea ce inseamna ca la un pret de 1000 lei/tona (240 euro/t), romanii cheltuiesc aproximativ 200 mil. euro pentru aceste fructe. Peste 60% din bani merg insa la intermediari si comercianti care aplica un pret de cinci ori mai mare decat cel pe care il obtin la sursa, in timp ce producatorii nu vor obtine de pe urma acestei veri decat 80 mil. euro, la un pret mediu pe tona de 400 lei (95 de euro).
„La inceputul campaniei de recoltare, pepenii se vindeau cu un leu/kg, apoi au scazut la 06-08 lei, iar acum la 02 lei/kg. Asta inseamna ca se inchid pe o medie de 0,3-0,4 lei/kg, tinand cont ca cei mai multi se vand acum", spune Aurel Tanase, presedintele patronatului din industria de legume si fructe, Romconserv. Anul trecut, ultimul pret oferit producatorilor ajungea la 450-500 de lei/tona.
Chiar si la aceste preturi, cultura de pepeni ramane rentabila. Investitia in i