Activitățile menajere și de bricolaj nu sunt suficient de intense pentru a putea fi luate în calcul la realizarea 'normei' de exercițiu fizic, relatează vineri BBC.
Deși se credea că astfel de activități contează în cadrul celor 150 de minute de mișcare fizică moderată recomandate săptămânal, un studiu apărut în publicația medicală BMC Public Health a constatat că, de fapt, cei care pun la socoteală și treburile casnice la realizarea targetului de activitate fizică sunt mai grei decât cei care depun altfel de activități.
În studiul realizat de mai multe universități din Marea Britanie pe un eșantion de 4.500 de adulți, participanții au fost rugați să completeze un formular detaliat despre nivelul lor de activitate, sporturile pe care le practică, în cazul în care practică vreunul, obiceiurile alimentare și cele legate de fumat și băutură. Formularul a solicitat între altele detalii despre activitățile legate de îngrijirea locuinței.
Luând în calcul greutatea și înălțimea participanților, cercetătorii au stabilit că aceia dintre participanți care au asimilat treburile casnice cu exercițiul fizic cântăresc mai mult decât cei care practică alt tip de activitate fizică, în același interval de timp.
Dintre femeile care au luat parte la studiu, doar una din cinci și-a atins targetul săptămânal de exercițiu, fără a pune la socoteală timpul petrecut cu activitățile menajere.
Treburile casnice reprezintă o activitate fizică și, teoretic, orice activitate fizică ar trebui să crească numărul de calorii arse, dar rezultatele studiului indică faptul că oamenii fie supraestimează volumul de activitate fizică de intensitate moderată pe care îl realizează prin munca prin casă, fie mănâncă excesiv pentru a compensa efortul fizic depus, a conchis prof. Mary Murphy, de la University of Ulster, care a condus studiul.
Pentru a conta, exercițiul f