Un antreprenor din Constanța crede în afacerile cu eoliene. De aproape zece ani, construiește un business împreună cu fiul său.
Familia Muntmark a început investiţiile în proiecte eoliene prin 2004, fiind inspirată de ceea ce se întâmplase în țări mai avansate, precum Austria și Germania. Au crezut într-un domeniu despre care nu se știa mare lucru la acea vreme. Încet, Monsson Group a devenit cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din România, cu un portofoliu de 2.400 MW. Grupul construiește, operează și asigură serviciile pentru parcuri eoliene, dar este implicat și în solar.
Totodată, Monsson deține 32 MW în eolian, în funcțiune, la care se adaugă alţi 123 MW - adică proiectul Pantelimon, construit în urma unui parteneriat cu Vestas - care sunt operaţionali din prima jumătate a acestui an. „Un parc eolian poate funcţiona minimum 20 de ani la parametri maximi și probabil că în 2020, în România, vom avea în operare circa 3.500 MW (complet instalaţi) în energie eoliană şi 450 MW (complet instalaţi) în energie fotovoltaică“, este de părere Sebastian Enache, director pentru dezvoltarea afacerilor Monsson Group.
România, atrăgătoare pentru investitori
Cu alte cuvinte, România are șanse să fie, până în 2020, o ţară atrăgătoare pentru cei care doresc să facă investiţii în domeniul energiilor regenerabile, dacă va exista stabilitate legislativă. Mai exact, potrivit unui act normativ s-a amânat, începând cu 1 iulie 2013, acordarea certificatelor verzi pentru fiecare MWh produs de hidrocentrale noi cu putere instalată maximă de 10 MW şi de centrale eoliene (câte un certificat verde), respectiv de centrale fotovoltaice (două certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro și solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene. Numai că autorităţile pregătesc