Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat astăzi la Braşov, înaintea Congresului TSD, că dosarul său a pornit de la o plângere penală făcută de o persoană care a decedat în 1991. Procurorul de caz a arătat că sesizarea a venit din partea SRI, după ce au apărut semnale că se pregătește un furt masiv la urne.
“Este un dosar pornit de la plângerea penală depusă de un mort, decedat in 1991. Probabil s-a trezit in 2012 si s-a dus înapoi”, a spus vicepremierul Dragnea. Declarația acestuia se bate cap în cap cu cele spuse de procurorul care a instrumentat dosarul, Lucian Papici, care a declarat într-un interviu că investigațiile au pornit în urma unor ”informații copleșitoare din partea serviciilor cum că se pregătește o fraudă de proporții la referendum”.
Autor necunoscut
În plus, în rechizitoriu se arată că DNA s-a sesizat din oficiu, la data de 3 august 2012, moment în care s-a început urmărirea penală față de autor neidentificat care ar pune la cale fraudarea referendumului de demitere a președintelui. Ulterior efectuării unor acte de investigaţie penală, ”prin actul rezolutiv din 3 septembrie 2012 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Dragnea Nicolae-Liviu, în calitate de secretar general al Partidului Social Democrat (PSD)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Semnale media
Suspiciunile au fost completate cu informaţii provenite din mass-media, care semnalau faptul că au existat cazuri de contrafacere a listelor electorale în cadrul birourilor electorale ale secţiilor de votare. ”Unul dintre indiciile iniţiale de fraudare a votului a constat în existenţa unor procentaje ridicate de prezenţă a electoratului la vot în unele judeţe în raport cu media naţională şi cu prezenţa la consultările similare organizate în anii anteriori. Printre aceste judeţe s-au numărat: judeţul Olt (prezenţa la vot 74,7%), judeţul Teleorman (70,1%), judeţul