Ministerul Agriculturii şi Bursă Română de Mărfuri au demarat procedurile pentru înfiinţarea unui ring bursier de tranzacţionare a produselor agricole, care poate fi un precursor al Bursei Naţionale de Cereale.
În lipsa unei burse pentru produsele agricole, în primul rând a unei burse pentru cereale, piaţa românească a devenit raiul samsarilor şi al intermediarilor, care obţin profituri consistente în detrimentul micilor producători, dar şi al bugetului de stat, evaziunea fiscală din acest domeniu fiind uriaşă. Potrivit autorităţilor, numai la comerţul cu grâu evaziunea fiscală depăşeşte un miliard de lei anual. Recent, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Guvernul a aprobat un Memornadum pentru crearea Ringului Bursier de Produse Agricole, ca o platformă distinctă de tranzacţionare în cadrul Bursei Române de Mărfuri (BRM).
În nota de fundamentare, autorii documentului motivează: „În prezent, România nu deține un mecanism centralizat de colectare și diseminare în piață a prețurilor produselor agricole, respectiv cereale, legume, fructe şi cartofi. Producătorii, intermediarii și cumpărătorii nu au acces la indicatori de preț pentru principalele produse agricole, fapt care împiedică crearea unei piețe transparente. Propunem crearea unui Ring Bursier al Produselor Agricole, prin care să se asigure o interfață universală, consolidată, care să reflecte evoluțiile prețurilor produselor agricole, permițând totodată o tranzacționare a acestora în condiții de maximă transparență și sprijinind o mai bună colectare la buget”.
MADR şi BRM au convenit ca noul ring bursier să fie construit în patru etape: 1. Constituirea unui sistem de colectare/raportare a datelor cu privire la tranzacțiile semnificative de produse agricole (cantități, prețuri, proveniență, destinație) și prelucrarea statistică a acestora; 2. Funcționarea pro