Dacă Executivul nu va suplimenta bugetul ANSVSA, România se va trezi că nu mai poate exporta carne şi animale vii din 2014. Sursa: Libertatea
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), singura care poate atesta că laptele sau carnea pe care fermierii români le produc pot fi comercializate fără riscuri pentru consumatorii din ţară şi din străinătate, rămâne fără bani tocmai pentru finanţarea acestei activităţi. "Instituţia se confruntă cu un deficit cumulat de 92 de milioane de lei", a declarat pentru EvZ preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu.
Din această cauză, nu mai sunt bani pentru derularea în condiţii normale a programelor strategice, prin care sunt prevenite apariţia sau răspândirea unor boli ca pesta porcină, care a generat pierderi de zeci de milioane de euro producătorilor. Numai Smithfield a sacrificat porci în valoare de 6,5 milioane de euro, la care s-au adăugat pierderi de încă 5 milioane, cât a costat sacrificarea şi ecarisajul acestora. În toată ţara au fost tăiaţi mii de porci pentru a scăpa de această boală, iar UE a interzis exporturile.
ANSVSA a cerut ca la rectificarea din această lună să i se aloce măcar 44 de milioane de lei, ca să aibă bani pentru a demonstra CE că România merită statutul de ţară oficial liberă de pesta porcină în 2014 şi că e capabilă să ţină sub control bolile care apar în rândul animalelor.
Pierderi uriaşe
În caz contrar, ne putem lua adio de la exporturile de carne de porc sau de vită sau de la livrările externe de animale vii. "România riscă să nu mai exporte carne şi animale, iar pierderile vor fi de ordinul sutelor de milioane de euro", ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
Să luăm exemplul scandalului cărnii de cal. Producătorii români au fost acuzaţi de procesatorii străini că au vândut carne de cal etichetată ca fiind de vită. Exporturile au scăzut, iar partener