În jur de două mii de oameni s-au strâns sâmbătă, de la ora 14.00, la “Marea adunare de la Cîmpeni”, pentru a atrage atenţia că nu toţi locuitorii din zonă sunt de acord cu proiectul minier de la Roşia Montană. La protestul ce a început de la ora 14.00 şi a fost autorizat să se desfăşoare până la ora 20.00 au venit atât localnici, cât şi reprezentanţi din alte judeţe ale ţării, dar şi din capitală şi chiar de peste hotare. Militanții anti RMGC au folosit rețelele de socializare pentru rezervarea locurilor din autobuzele care au plecat spre Cîmpeni de la Cluj și București.
Localnicii au venit cu căruţe cu cai, boi şi vaci, unii “înarmaţi” cu machete în mărime naturală de furci şi coase, din plastic şi carton, steaguri tricolore alţii îmbrăcaţi în costume populare. În centrul oraşului a fost amenajată şi o scenă, unde a fost citită „Proclamaţia de la Cîmpeni”, un document în care sunt rezumate doleanţele protestatarilor. Aceştia au cerut din nou oprirea proiectului minier şi “salvarea Roşiei Montane”, demisia iniţiatorilor proiectului de lege privind Roşia Montană, includerea localităţii pe lista de patrimoniu UNESCO, refacerea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere în Munţii Apuseni, acordarea de facilităţi fiscale pentru turism, prelucrarea lemnului, refacerea fondului forestier, agricultură, creşterea animalelor.
Printre cele 12 revendicări ale locuitorilor Ţării Moţilor se numără: respingerea de către Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la regimul legal de protecţie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, bunurilor publice în favoarea companiilor miniere de orice tip; interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activităţile miniere din România; includerea Roşiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO; demisia iniţiatori