TIMIȘOARA. În urma sesizărilor insistente ale timişorenilor, în legătură cu recuperarea unor clădiri istorice din patrimoniul Timişoarei, viceprimarul Traian Stoia, care are atribuţii în domeniul de patrimoniu, clădiri, terenuri şi de coordonator al comisiei de verificare a monumentelor istorice, a declanşat o campanie de cercetare a modului în care au fost restituite anumite clădiri din zona centrală a oraşului.
Evaluarea dosarelor de restituire din perioada 1990-2008 efectuată de comisie în ultimele luni indică ilegalităţi, falsuri şi decizii abuzive, fapt pentru care am iniţiat o sesizare a instituţiilor statului care sunt în drept să verifice aceste retrocedări, urmând ca imediat ce sunt finalizate cercetările instituţiilor sesizate să aduc la cunoştiinţa cetăţenilor şi opiniei publice rezultatele investigaţiilor, a precizat viceprimarul Traian Stoia.
Edilul a mai precizat că Timişoara, sit istoric de inestimabilă valoare, a avut de suferit de pe urma jafului din perioada retrocedărilor. Boom-ul imobiliar a avut drept consecinţă distrugeri sau deteriorări ale unor clădiri de patrimoniu, prin intervenţii arhitectonice inadecvate, fapt pentru care a dispus înfiinţarea comisiei de monumente istorice şi a declanşat această campanie.
Pe de o parte, împreună cu echipa, ne propunem restabilirea legalităţii în cazul unor imobile retrocedate ilegal, pe de alta, respectarea tezaurului arhitectonic al oraşului prin aducerea clădirilor la starea iniţială. Dorim readucerea unor clădiri reprezentative în patrimoniul comunităţii şi repararea unor situaţii care crează prejudicii imense Timişoarei. Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, am solicitat sprijinul tuturor instituţiilor statului. Numai cu sprijinul Guvernului, al premierului Victor Ponta, al Parchetului General şi al DNA, precum şi a altor instituţii centrale ale statului, al instituţiilor deco