România va ține sub control cheltuielile publice, în ciuda alegerilor care urmează, și va continua să vândă active, a afirmat vineri premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat publicației americane ' Wall Street Journal', pe fondul temerilor privind dezacordurile interne profunde referitoare la direcția politicii țării.
Al doilea cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene a redus anul trecut deficitul sub 3% din PIB, permițând țării să iasă din procedura de deficit excesiv (EDP). Dar tensiunile politice rămân ridicate între principalii lideri politici ai țării, iar FMI a avertizat luna aceasta față de riscul cheltuielilor publice care nu sunt necesare, înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor.
Premierul Victor Ponta a promis menținerea deficitului sub 3% din PIB anul acesta și anul viitor și păstrarea datoriei publice sub 40% din PIB, una dintre cele mai scăzute din Europa. 'Prioritatea mea absolută este menținerea acestor date pozitive cât timp se păstrează randamentele pentru obligațiunile guvernamentale românești la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Totuși, consolidarea fiscală nu va fi atât de drastică încât să descurajeze investițiile publice", a afirmat Victor Ponta.
In pofida faptului ca 2012 a fost marcat de dispute politice și de criticile internaționale privind încercarea de demitere a președintelui, România a reușit să-și îndeplinească obiectivele fiscale, reducând deficitul la 2,9% din PIB în 2012, de la 5,6% din PIB în 2011, a mai spus premierul Ponta. Totuși, FMI crede că ar exista probleme în țară. Recent, Guvernul a majorat ținta de deficit pentru acest an la 2,3% din PIB, de la 2,1%, o decizie despre care premierul spune că este un derapaj izolat din cauza refacerii colectării taxelor.
FMI este îngrijorat că presiunile electorale ar putea micșora 'cămașa de forță fiscală'. 'Presiunile pentru mă