Primul “om bionic” din lume, capabil să meargă și să vorbească, construit în întregime din materiale sintetice, a fost expus la Washington, în cadrul Muzeului Aerului și Spațiului, conform Reuters.
Robotul cu chip uman prezentat la Smithsonian’s National Air and Space Museum a fost construit de Shadow Robot Co din Londra pentru a prezenta noile descoperiri din domeniul medical, în ceea ce privește membrele bionice și organele artificiale. “Acesta nu este o glumă, ci este o adevărată evoluție a științei”, a comentat directorul muzeului, John Dailey.
Robotul de 1,83 de metri înălțime și 77 de kilograme este personajul principal și al unui documentar de o oră ce va fi difuzat duminică pe Smithsonian Channel cu titlul “The Incredible Bionic Man“.
“Omul bionic” expus în muzeu a costat 1 milion de dolari și este compus din 28 de părți și membre artificiale. Printre acestea se numără un pancreas, plămâni, splină și un sistem circulator, majoritatea părților fiind prototipuri aflate în stadiul de experimentare și dezvoltare.
“Ideea acestui proiect este de a pune la un loc toate piesele de schimb deja existente pentru corpul uman”, a explicat Bertolt Meyer, psiholog social de la Universitatea din Zurich, Elveția, care este și gazda documentarului.
Robotul a fost modelat după Bertolt Meyer, care s-a născut fără o mână și folosește un membru artificial. El a prezentat omul bionic punând-l să meargă puțin, stângaci și arătând modul în care îi funcționează sistemul circulator, cu sânge artificial.
Robotul are o față lipsită de mimică și nu are piele. El este controlat de la distanță, printr-un calculator cu o conexiune Bluetooth.
Inteligența artificială a acestui robot este limitată de capacitatea unui software de conversații, similar aplicației Siri de pe iPhone, conform lui Robert Warburton, inginer la Shadow Robot. “Creatorii săi au dec