Partidul de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, este marcat de orientarea rasistă şi antisemită a membrilor săi. Ura împotriva evreilor i-a adus în 2010 în Parlamentul ungar. Meritele incontestabile în această reuşită le-a avut şi al doilea om din partid, Csanad Szegedi, liderul grupului Jobbik din Parlamentul European. În urmă cu un an, el decreta de la tribuna Parlamentului că “evreii şi ţiganii sunt un blestem pentru naţiunea maghiară, iar poporul trebuie să se apere”. Era membru fondator al grupării paramilitare Noua Gardă Maghiară. Nu de puţine ori a catalogat iniţiativele Guvernului Orban ca fiind “scrise chiar de Shimon Peres, preşedintele Israelului, iniţiative care îi sărăcesc şi mai mult pe maghiarii săraci şi îi îmbogăţesc pe evrei bogaţi”. A acuzat în repetate rânduri că cetăţenii maghiari din afara graniţelor primesc cetăţenia mai greu decât o fac israelienii în Ungaria. “Intelectualii şi artiştii evrei sunt o ruşine pentru sfânta coroană a Regelui înteiemător de stat Ştefan, simbol al naţiunii maghiare”, susţinea Szegedi la acea vreme.
Adevărul care i-a schimbat viaţa
Faptul că el devenise mai popular decât liderul actual Vona Gabor a atras antipatia unor membri marcanţi. Aceştia au început să culeagă informaţii despre trecutul lui şi au scos la iveală informaţia care avea să îi pună în pericol nu doar cariera politică şi prezenţa în partid, ci chiar viaţa. Csanad Szegedi este evreu. Bunica lui din partea mamei, Magdolna Klein, a supravieţuit, după ce a fost trimisă în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Bunicul lui, Imre Molnar (Meisels), a fost tot evreu şi a supravieţuit într-un lagăr de muncă. Jumătate dintre strămoşii lui Csanad Szagedi au fost exterminaţi la Auschwitz.
Şi-a acceptat destinul
Şocul a fost atât de puternic, încât politicianul s-a izolat şi a trăit aproape un an ascuns. “N-am mai vorbit cu presa.