În săptămâna 14-18 octombrie, numărul de contracte futures a crescut semnificativ la Sibex, pe fondul mişcărilor de preţ cauzate de discuţiile prelungite privind bugetul din SUA. Acestea au provocat variaţii ample mai ales pe derivatele Dow Jones, euro/dolar, dar şi pe cele care urmăresc preţul aurului. În cele cinci şedinţe ale perioadei menţionate au fost încheiate 10.581 de contracte, media zilnică depăşind 2000. S-a consemnat, astfel, cea mai bună evoluţie săptămânală din ultima săptămâna a lunii august încoace.
Totuşi, după patru şedinţe foarte intense, vineri 18.10, au apărut semnalele scăderii interesului. Astfel, în ultima şedinţă, volumul a fost de numai 1000 de contracte cu o valoare de 13,2 milioane lei. "După ce agitaţia din SUA s-a temperat temporar în urma acordului privind creşterea plafonului de îndatorare, speculatorii au fost mai ponderaţi în condiţiile în care preţurile nu au mai fost nici ele la fel de sensibile. În următoarele şedinţe vom vedea cu adevărat care este sentimentul speculativ după această săptămână destul de agitată", a declarat un broker sibian.
Raportat la ultima zi a săptămânii trecute, aceasta s-a caracterizat prin menţinerea derivatelor pe Dow Jones în prim-planul speculaţiilor, în contextul unei evoluţii pozitive a cotaţiei. Numărul contractelor DEDJIA_RON decembrie a ajuns la 563, iar valoarea stabilită a fost de 15.236 puncte, după o creştere de 27 de puncte. Şi în SUA indicii s-au apreciat, ca efect al acordului privind datoria guvernamentală şi pe fondul "pariurilor" că FED va menţine stimulentele economice.
Perechea euro/dolar a atras, vineri, 240 de contracte pe scadenţa decembrie 2013 şi 34 pe scadenţa martie 2014.
Pe derivatele care urmăresc preţul aurului au fost consemnate scăderi. Simbolul SIBGOLD octombrie a totalizat 40 de contracte, iar cotaţia sa a scăzut cu 4,9 dolari, la 1315,5 USD/un