În urma unui acord dintre România şi SUA, în 2014, cei 52.000 de militari americani care au luptat contra talibanilor se vor retrage spre casă prin baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu
Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu va fi din nou folosită de armata Statelor Unite ale Americii. În iulie 2014, trupele americane care se retrag din Afganistan vor folosi unitatea ca staţie intermediară. România va fi tranzitată de peste 52.000 de militari americani.
Ţara noastră pune la dispoziţia americanilor baza de la Kogălniceanu şi Portul Constanţa, pentru repatrierea soldaţilor şi a tehnicii de luptă împotriva talibanilor. Armata SUA folosea până acum baza Manas din Kârgâzstan, dar autorizaţia expiră în iulie 2014, iar autorităţile de aici au decis să nu o reînnoiască. Astfel, vinerea trecută, România şi SUA au încheiat un acord privind utilizarea bazei de la Kogălniceanu, în retragerea din Afganistan.
Pământ american
„E un proces ce va depăşi cu mult mandatul şi importanţa sitului de la Deveselu, transferul trupelor din Afganistan, vorbim de toată tehnica de luptă a SUA de acolo, din punct de vedere logisitic, în portul Constanţa”, spunea preşedintele Traian Băsescu vineri chiar înainte ca ministrul Apărării, Mircea Duşa, să semneze acordul cu omologul său american.
La aproape 11 ani de la debarcarea lor în România, trupele americane revin în baza situată la 25 kilometri de Constanţa. În februarie 2003, televiziunile naţionale şi-au întrerupt programele pentru a transmite sosirea avioanelor militare la Kogălniceanu. „Este un moment istoric! În sfârşit, după 50 ani, au venit americanii!“, s-au bucurat atunci românii.
Americanii, aflaţi pe atunci în război cu Irakul, au păşit însă cu stângul pe pământ românesc. Într-o secretomanie absolută, circa 3.500 militari şi angajaţi civili s-au cazat în baza aeriană din Kogălniceanu şi în hoteluri