Mâncarea bucovineană nu este recomandată sclifosiţilor care ţin la siluetă. Aici oamenii mănâncă mult, gras, dar sănătos!
Când spui Bucovina te gândeşti, în primul rând, la mânăstiri şi, în al doilea rând la ouă încondeiate. Dar, dacă vrei să intri în profunzimea provinciei, n-are cum să nu te ducă gândul şi la bucătăria idilicei zone. În istorica regiune bucatele moldoveneşti, pervertite, temporar de gastronomia orientală, au îmrumutat substanţial din eleganţa defunctului Imperiu habsburgic, care şi-a lăsat amprenta în strachinile urmaşilor lui Ştefan cel mare.
Un bucovinean neaoş îşi începe masa cu o afinată de casă. La pensiunea Memory, din Suceviţa, o cinzeacă te duce la şapte lei. Numai bună să-ţi deschidă apetitul pentru o pereche de "Ursuleţi cu brânză de oaie", la 12 lei porţia. Adică nişte rulouri de mămăligă cu miez de brânză de burduf, perpelite pe plita încinsă şi stropite cu smântână grasă. Alt antreu pe care nu-l poţi rata sunt hribii cu sos de smântână şi, evident, mămăligă. Că de când a adus Columb porumbul din america, moldovenii au ambandonat turta de mei. La fel ca mai dietetica tocană de hribi cu usturoi şi verdeaţă. Căci la sfârşitul lui septembrie hribii sunt piesa de rezistenţă a consistentei bucătării bucovinene. Carne vegetală, nu altceva! O fiolă din vinul personalizat al casei Memory, din Suceviţa, un Cabernet Sauvignon, de pe dealurile Iaşiului te costă 35 de lei. E acompaniamentul perfect al unui prânz copios care îţi transformă după-amiaza întro siestă ca a boierilor din romanele lui Sadoveanu!
Tochitura şi "Tocineii"!
O ciorbiţă rădăuţeană, la zece lei bolul, te pansează gastric. Zeama cu pricina e identică clasicei ciorbe de burtă. Atâta doar că, în loc de burtă de vită, în lingură nimereşti fâşii de piept de pui! Dar cea mai cunoscută mâncare din acest ţinut e tochitura bucovineană. Nicio legătură cu ce