Lucrările artistice ale pacienţilor Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu îi scapă de eticheta de „bolnav psihic”, un prim succes fiind înregistrat în cadrul Festivalului „Oltenii şi... restu’ lumii”, când parte din lucrările lor au fost vândute, iar autorii au primit oferte de serviciu.
Programele anti-stigmă gândite şi implementate de o mână de oameni care îşi depăşesc fişa postului cu plăcere, de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, dau roade. Festivalul „Oltenii şi... restu’ lumii” a fost prima „ieşire în lume” a lucrărilor realizate de pacienţii spitalului în cadrul centrului de ergo-terapie. Deşi autorii n-au putut să participe la târgul la care şi-au trimis produsele, ambasadorii au făcut o treabă mai mult decât bună.
În mulţimea de tarabe cu de toate, majoritatea devenite obişnuinţă la astfel de manifestări, standul artiştilor fără diplomă nu doar că nu a trecut neobservat, dar chiar a atras cumpărători şi doritori să afle povestea picturilor, schiţelor, împletiturilor, obiectelor de tot felul realizate manual.
„După ce au trecut de şoc atunci când au aflat de unde provin lucrările, oamenii au devenit foarte receptivi, dispuşi să dea sfaturi, să cumpere, au promis chiar că vor desfăşura în unitatea noastră acţiuni de voluntariat. Au fost cu adevărat surprinşi să afle ce înseamnă, de fapt, Spitalul Schitu, pentru că percepţia era că la Schitu găseşti oameni care urlă, legaţi de paturi şi cu gratii la geam. Să descoperi artişti printre oamenii pe care îi credeai «scursurile societăţii» este un fapt la care nu se aşteptau”, a declarat psihologul spitalului, Andreea Dumitrescu.
Cât de puternic a fost impactul s-a dovedit nu mult mai târziu, când o firmă de proiectare a înaintat chiar o ofertă de colaborare pentru autorul anumitor lucrări din expoziţie.
„Reprezentantul firmei ne-a spus că e interesa