Lideri din sindicatul nemțean au fost într-o vizită de studiu în Italia și Spania în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.
Lideri de sindicat din Neamț, Maramureș și Bistrița Năsăud, care derulează proiectul „Promovarea prin activități inovatoare a egalității de șanse și de gen în cadrul organizațiilor partenerilor sociali, cu accent pe instituțiile de educație”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, au vizitat timp de o săptămână unități de învățământ din Italia și din Spania.
“Am fost două echipe, o echipă în Spania și una în Italia, pentru a afla cum funcționează egalitatea de șanse în aceste societăți. Fiecare echipă a avut întâlniri cu reprezentanți ai sistemului de învățământ, cu ai organizațiilor sindicale, în cadrul cărora am dezbătut câteva probleme legate de lipsa egalității de șanse. Pe lângă egalitatea de șanse și de gen, care reprezintă subiectul central al proiectului nostru, noi am ridicat și câteva probleme legate de egalitatea de șanse pentru copiii emigranți, dar și pentru găsirea de soluții care să reducă distanța dintre copiii care provin din mediul rural față de cei din mediul urban, care nu pornesc cu șanse egale la educație, cel puțin la noi în țară”, a spus Gabriel Ploscă, președinte al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț.
După ce a vizitat câteva unități de învățământ din Italia, liderul nemțean a rămas impresionat de dotarea existentă în unitățile de învățământ și de modul în care se pregătesc elevii. “Am văzut copii interesați de ceea ce învață și interesați să învețe cât mai mult, indiferent că erau electricieni, chelneri, ospătari, stiliști, am văzut dotări foarte bune în școli și interes din partea statului în ceea ce privește educația. Am văzut, deasemenea, o altă mentalitate în ceea ce privește egalitatea de șanse. Tot ceea ce a