"Atenţie, cutremur în Vrancea. Magnitudinea de un anumit grad. Iată ce aveţi de făcut, unde să staţi, pentru a vă feri viaţa". Cam aşa ar arăta mesajul către populaţie.
Guvernul pregăteşte un sistem de avertizare a românilor, în caz de cutremur major, este anunţul făcut de Mihnea Costoiu, ministru delegat al Educaţiei. Sistemul funcţionează deja în cadrul Institutului pentru Fizica Pământului, dar este valabil numai pentru autorităţi. Practic, se primeşte un mesaj pe telefon. După exemplul sus-amintit. E drept că timpul nu e foarte mare.
Dacă locuieşti în Capitală, mesajul vine cu 25 de secunde înainte ca unda de şoc să lovească Bucureştiul. Este clar că oamenii care stau la etajul al zecelea al unui bloc nu au timp să iasă din clădire în numai 25 de secunde. Nu se pune însă problema aşa, ne-a explicat directorul ştiinţific al Institutului pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.
"Rolul acestui mesaj este de-a îndruma oamenii să ia anumite măsuri, rapide, înainte de producerea cutremurului. De pildă, să stingă focul la aragaz, să se aşeze în locurile cele mai sigure din casă", iată răspunsul specialistului. Ar fi chiar o mare greşeală să fugi pe scări, ştiindu-se că tocmai scările sunt cele mai vulnerabile părţi ale unei clădiri.
Pe de altă parte, dacă te afli pe stradă şi primeşti un asemenea mesaj ar fi bine să te îndepărtezi imediat de clădirile înalte în apropierea cărora te afli. Te poţi trezi în cap cu tot felul de obiecte căzute de la balcoane sau chiar cu bucăţi din tencuială, dacă nu şi mai rău.
Sistemul e în lucru acum
Se lucrează acum la un soft special care va fi disponibil întregii populaţii a României, în câteva luni, a mai declarat oficialul Ministerului Educaţiei. Ceva asemănător este şi în Japonia. "Şi acolo timpul de avertizare a populaţiei înaintea unui mare cutremur est