* Autorităţile au spus că merg la Londra ca să poată atrage 600 de milioane de euro, dar acum se mulţumesc cu 312 milioane pentru 15% din Romgaz
Guvernul a dezumflat serios preţul cu care vinde 15% din Romgaz, ofertă programată să înceapă mâine, înainte de termenul stabilit iniţial (luna noiembrie).
Luni de zile, autorităţile au explicat că vor până la 600 de milioane de euro pe 15% din producătorul naţional de gaze, că piaţa noastră de capital nu poate atrage atâţia bani şi că, drept urmare, este absolut necesar să emită şi certificate de depozit (GDR-uri) la Londra.
Insistenţele Asociaţiei Brokerilor şi ale CEO-ului Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, pentru păstrarea Romgaz doar pe piaţa noastră au fost în zadar.
Vineri, Guvernul a stabilit că pachetul din Romgaz scos la vânzare nu mai face cât acum câteva luni. Statul se va muţumi cu cel puţin 312 milioane de euro pe acelaşi pachet pe care, în vară, dorea să îl dea cu maxim 600 de milioane de euro.
Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul de Energie, ne-a declarat, vineri: "Una este valoarea Romgaz şi alta este capitalizarea bursieră a companiei. În vară, când am menţionat suma de maxim 600 milioane de euro pentru pachetul de 15% din Romgaz m-am referit la valoarea companiei. Capitalizarea bursieră indică o valoare a afacerii din perspectiva investitorilor de pe piaţa de capital, care iau în considerare şi elemente precum planurile de afaceri şi de investiţii pe termen lung, cu oportunităţile şi riscurile asociate, elemente de perspectivă a pieţei de profil şi altele. Intervalul de preţ aprobat pentru Romgaz a fost stabilit în urma pre-marketingului realizat în ultimele luni".
Domnia sa ne-a explicat că la baza fiecărui GDR stă o acţiune Romgaz şi că, iniţial, investitorii vor subscrie acţiuni, cu opţiunea să le transforme în certificate