Până la sfârşitul lunii septembrie, 13 copii din judeţul Neamţ au fost adoptaţi.
Adopţia reprezintă singura soluţie pentru copiii care au fost abandonaţi de către familia biologică. Prin această procedură se oferă micuţilor părăsiţi şansa de a creşte înconjuraţi de dragostea şi afecţunea părintească.
Anual, zeci de cupluri din Neamţ apelează la adopţie. De la începutul anului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ a eliberat 22 de atestate, documente care confirmă că adulţii care le posedă sunt apţi să crească un copil. Pentru a obţine acest document, solicitanţii trebuie să depună la sediul DGASPC Neamţ o cerere, care se va emite după ce specialiştii instituţiei evaluează cuplul sau persoana care îşi exprimă intenţia de a adopta. Evaluarea reprezintă un proces complex, planificat, prin care se urmăreşte istoricul solicitantului, evoluţia, capacităţile parentale, dar şi starea materială.
36 copii adoptabili
Conform legii adopţiilor, după un an de zile, dacă părinţii biologici şi rudele până la gradul IV ale copilului nu pot fi găsite sau nu colaborează, copilul devine adoptabil. Deasemenea, dacă părinţii şi rudele până la gradul IV declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea minorului, iar în termen de 60 zile nu îşi retrag declaraţia, şi în acest caz copilul este declarat adoptabil. Până în acest moment, 36 de copii din judeţul Neamţ au devenit adoptabili în 2013.
După ce adultul primeşte atestatul trebuie să aştepte până ce reprezentanţii DGASPC Neamţ îi prezintă un copil care să corespundă cerinţelor. Conform compartimentului de adopţii, cei mai mulţi dintre viitori părinţi îşi doresc copii mici, până în trei ani. După ce copilul a fost încredinţat familiei adoptatoare, urmează o perioadă de 90 de zile, timp în care părinţii sunt atent monitorizaţi de către ps