Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le ştie bucureştenii în privinţa cutremurelor, scrie Mediafax.
Despre instruirea populaţiei privind cutremurele:
- Bucureştenii trebuie sa cunoasca cum sa incerce sa se acopere cu ceva ca sa nu pice toate astea si sa-l loveasca in cap, dupa care interventia celor de afară. Există un plan de intervenţie, locuri de adăpostire, locuri de tratament, trei spitale mobile asezate in piata.
- Am început cu copiii în şcoli. De la flyere prelucrate de corpul profesoral şi de învăţători cu ei. am început cu clasele 1-4, e segmenul în care am încredere totală, că pot să le modelez educaţia. Sprijinul a fost de la ISU Bucureşti.
- I-am rugat pe profesorii de la facultatea de Construcţii, am ales oamenii care pot sa facă expertize. Aştept de urgenţă aceste precizări, cum va considera Guvernul, în aşa fel încât să pot să intru să-l consolidez. În aşa fel încât să pot să închid pentur o durată de timp clădirile care prezintă pericol public.
Despre pericolele în care se află clădirile din Bucureşti privind cutremurele:
- Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi. Participarea noastă este facultativă. Eu nu am, conform constituţşiei, dretul să-i forţez că sunt de acord. Stau pe capul guvernului, dar din păcate lucrurile merg destul de greu. Este probabil o chestiune de mentalitate a oamenilor, se întâmplă şi la Galaţi, şio în Bucureşti.
- Cei care sunt proprietari la parter, la nivelul străzii, îşi fac afacerile. Eu nu am niciun instrument de a acţiona. În centrul vechi sunt 186 de cladiri, 25 au fost consolidtate pe banii proprietarilor, restul au rămas neconsolidate spre 100, majoritatea au spaţii la parter. Sunt în jur de 70