Au fost diagnosticate la timp și au mai primit o șansă la viață. Peste 8.000 de femei au fost salvate de cancerul de col uterin, după ce boala a fost descoperită în fazele incipiente. Acum sunt atent urmărite de specialiști sau au început deja tratamentul. Totul a fost posibil cu ajutorul programului național de screening pentru cancerul de col uterin.
Adina C. are 42 de ani și este mamă a doi copii. În urmă cu două luni a făcut testul Papanicolau la recomandarea medicului de familie, moment în care a descoperit că are probleme de sănătate. Din fericire, boala era în fază incipientă și a putut fi tratată.
"A însemnat o şansă. O şansă să-ţi trăieşti viaţa, să nu descoperi prea târziu pentru că dacă descoperi boala prea târziu nu mai poţi face nimic", a declarat Adina, pacientă a Institutului Oncologic "Ioan Chiricuţă" din Cluj-Napoca.
La numai 29 de ani, Iulia a ascultat de medicul de familie și și-a făcut analizele. A aflat că suferă de anumite leziuni care, netratate, se pot transforma în cancer.
"Depistarea a însemnat în primul rând un tratament adecvat şi o prevenţie. Cancerul nu este o boală din care se moare de azi pe mâine, dar cu ajutor şi prin tratament se poate rezolva orice prroblemă", spune şi Iulia.
În cadrul programului național de screening, în nord-vestul țării s-au efectuat peste 75.000 de teste. În 10% din cazuri, au fost descoperite probleme.
"Până în prezent avem diagnosticate peste 8.000 de displazii, adică leziuni precursoare cancerului, care sunt sub urmărire. Dintre acestea, în 10% dintre cazuri trebuie să se treacă urgent la tratament. Acestea sunt femeile a căror viaţă a fost salvată de acest program", a declarat dr. Florian Nicula, medic la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.
România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin.
"Chiar la nivel mondial suntem