Un studiu pe tema contracepţiei realizat la începutul anului arată că aproape un sfert dintre femeile din România se expun riscului apariţiei unei sarcini nedorite, folosind metode cu risc mare de „accident”, cum ar fi metoda retragerii şi metoda calendarului.
Cele mai multe dintre românce, respectiv 33%, folosesc prezervativul ca principală metodă contraceptivă, 25% iau zilnic anticoncepţionale, 22% se bazează pe metoda calendarului şi a retragerii, în timp ce 8% nu folosesc niciun mijloc de contracepţie, arată studiul „Emergency Contraception Study”. Majoritatea femeilor care au participat la studiu consideră că metodele contraceptive pe termen lung (pastilele) au efecte negative, de aceea preferă să folosească metode contraceptive care se utilizează în timpul contactului sexual (prezervative, spermicide, metoda retragerii).
„O persoană care are o viaţă sexuală activă, dar, din diferite motive, nu consideră că este momentul oportun pentru a avea copii, trebuie să utilizeze o metodă contraceptivă. Metodele tradiţionale (calendarul sau retragerea) au eficienţă limitată, prin prisma „accidentelor” legate de utilizare. Mai grav este faptul că „accidentele” se pot înregistra şi în utilizarea unor metode moderne, fie uitând administrarea cu regularitate a pilulelor, fie prin ruperea sau alunecarea prezervativului”, a declarat dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie.
Studiul „Emergency Contraception Study” a inclus un eşantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani care au răspuns la o serie de întrebări pe tema obiceiurilor de utilizare şi a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât şi la contracepţia de urgenţă. Majoritatea femeilor care au participat la studiu declarat că au un partener sexual constant.
Studiul a mai relevat că româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neproteja