Ideea ca fiecare elveţian să aibă asigurat de stat un venit minim lunar de 2.500 de franci elveţieni (2.000 de euro) nu are nimic de-a face cu averea şi nici măcar cu sărăcia, ci cu o libertate mai mare pentru toată lumea, spune iniţiatorul planului, Christian Muller. El a strâns deja semnăturile necesare ca ideea sa să fie supusă aprobării printr-un referendum.
„Nu are nimic de-a face cu averea sau cu salariul. Nu reprezintă ceva contra sărăciei. Motivul este mai multă libertate pentru fiecare în secolul XXI”, a explicat Muller într-un interviu acordat CNBC.
Cu toate că are cel mai mare nivel al averii per adult din lume şi o distribuţie echitabilă a bogăţiei – conform Credit Suisse, Elveţia se confruntă cu un val de nemulţumiri în privinţa inegalităţii veniturilor şi salariilor executivilor. Muller şi echipa sa au strâns 100.000 de semnături pentru o petiţie în care se cere un venit minim garantat de 2.500 de franci elveţieni pe lună, plătit de stat, indiferent dacă persoana are loc de muncă sau nu. Sistemul legislativ elveţian permite ca o petiţie cu 100.000 de semnături să fie supusă votului public. „Îţi va da libertatea de a decide ce vrei să faci cu viaţa ta. Dacă ştii, atunci când eşti copil, că vei fi protejat întreaga viaţă, poţi decide unde vei munci“, a spus Muller. El consideră că un venit garantat va permite Elveţiei, căreia îi va oferi o plasă de siguranţă, să se adapteze „noii realităţi” a progresului tehnologiei în care locurile de muncă sunt transferate în state precum India şi China.
Ideea unui venit minim nu este nouă, iar versiuni ale schemei au fost implementate în Alaska, Brazilia şi India, dar banii primiţi nu sunt suficienţi pentru a asigura traiul un an întreg.
Elveţia are una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din lume, de 3%. Analiştii spun că nemulţumirea vine de la clasa de mijloc, ale cărei salari