Anul 2013 este unul bogat pentru Directia Silvica Maramures. Cel putin la capitolul productie – fructe de padure, Directia a reusit sa adune nu mai putin de 210 tone, care in mare parte vor fi vandute in strainatate. Potrivit ultimelor rapoarte, directia a realizat venituri de aproximativ 800.000 de lei numai din exportul acestor fructe.
Unul dintre cei mai buni ani pentru productia fructelor de padure tocmai s-a incheiat. Daca in urma cu un an angajatii Directiei Silvice Maramures reuseau cu greu sa-si atinga tinta de 170 de tone, in 2013 in centrele de colectare au ajuns mult mai multe fructe decat era preconizat.
„Planul de fructe de padure al Directiei Silvice a judetului Maramures a fost de 130 de tone, stabilit in primavara anului curent. Iata, dupa 5 luni, realizarile anului cuantifica 210 tone, cu o depasire de plan de 62% in ceea ce priveste recoltele de fructe de padure. Aceste 210 tone sunt defalcate pe 60 de tone de afine, 50 de tone de mure, 30 de tone de macese si 70 de tone de porumbe“, a aratat Mihai Lesan, seful Serviciului Productie-Comert.
Cand vine vorba de punerea in valoare a intregii recolte, Lesan a aratat ca in principal fructele merg spre export, tari precum Germania, Austria sau Italia fiind deja cumparatori fideli ai fructelor stranse in Maramures.
„In ceea ce inseamna veniturile obtinute din aceasta activitate a Directiei Silvice Maramures implica in total suma aproximativa de 178.000 de euro, echivalentul a aproximativ 800.000 de lei. Aceste fructe de padure merg in general la export, pentru ca este o mare cautare pe piata europeana a tot ce inseamna bucataria, sa spun asa, facuta de catre aceste fructe de padure“, a mai spus Mihai Lesan. Anul 2013 este unul bogat pentru Directia Silvica Maramures. Cel putin la capitolul productie – fructe de padure, Directia a reusit sa adune nu mai puti