Mai mult de jumătate din populația marilor state europene (Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania) nu aprobă intrarea pe piața muncii cu drepturi depline a cetățenilor României și Bulgariei începând cu data de 1 ianuarie 2014.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Un sondaj de opinie realizat în cele cinci state pentru cotidianul londonez Financial Times relevă și sprijinul de care se bucură o propunere britanică de limitare a drepturilor la alocații sociale pentru migranții europeni.
Ceva mai mult de jumătate din cei chestionați – 53% sunt în dezacord cu deschiderea totală a pieței muncii pentru români și bulgari.
Cea mai mare ostilitate în acest sens se manifestă în Marea Britanie – 64%, urmată de Franța – 63% și Germania – 58%. În Italia, unde românii au deja drept de muncă și Spania, care și-a închis piața muncii după ce o deschisese pentru români, această opoziție este de sub 40%.
O diferență relativ similară întâlnim și la gradul de dezaprobare pentru plata beneficiilor sociale migranților – 83% în Marea Britanie, 73% în Germania și 72% în Franța, pe când în Italia aceasta este de 66% și scade la 60% în Spania.
În plan politic, aceasta se traduce într-o intenție de vot pentru partide eurosceptice în alegerile europarlamentare de anul viitor care variază de la 25% în Marea Britanie și 22% în Franța, la 12% în Spania.
În sfârșit, nu e surprinzător faptul că britanicii sunt cei mai mulți care ar avea o opinie mai bună despre Uniunea Europeană dacă ar avea atribuții mai puține – 66%, în timp ce italienii sunt cei mai puțini – 44%.
Acest sondaj survine cu ceva mai mult de două luni înainte de deschiderea totală a pieței muncii pentru cetățenii României și Bulgariei, eveniment care a produs în Marea Britanie cel puțin o aprigă dezbatere.
Guvernul de la Londra dorește să obțină sprijinul altor