Sute de femei din Vrancea suferă de osteoporoză. Ieri, la nivel mondial s-a marcat Ziua Mondială a Osteoporozei. Scopul acestei zile este să crească gradul de conștientizare a opiniei publice cu privire la importanța prevenției şi diagnosticării timpurii a acestei boli osoase.
În acest sens, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea avertizează că osteoporoza este o boală silenţioasă, considerată a treia cauză de mortalitate în rândul populaţiei. „Până nu demult considerată o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată în prezent o boală, caracterizată prin reducerea densităţii osoase. Odată cu înaintarea în vârstă, osul pierde în mod continuu din substanţa sa, iar această pierdere poate duce la creşterea riscului de fractură printr-o cădere obişnuită sau printr-un efort de ridicare. Această boală care afectează iremediabil oaselor femeilor şi bărbaţilor peste 50 de ani, îşi are de fapt debutul insidios la vârsta tinereţii, atunci când e necesară iniţierea luptei ambelor sexe pentru o viitoare sănătate osoasă la vârsta maturităţii. În mod obișnuit, osul se găsește într-o permanenă activitate de resorbție și formare, după 30-35 de ani densitatea osoasă începând să scadă. La femei, pierderea osoasă se accelerează după menopauză când scade dramatic secreția de hormoni estrogeni și progesteron, care au un rol protector”, spun specialiștii DSP.
Durerile de spate pot indica apariția osteoporozei
Durerile de spate și fracturile încheieturii pumnului sunt considerate primele simptome ale osteoporozei, iar pe măsură ce oasele se fragilizează, pot apărea fracturi ale oaselor lungi, în urma unor traumatisme mici.
Astfel, specialiștii DSP recomandă celor care prezintă simptomatologie specifică să se prezinte la medic pentru investigații de specialitate. „Cea mai bună metodă de diagnosticare a osteoporoz