-AA+A
OPINII: Valoare, valoros Auzim în viața de zi cu zi expresii de felul: este o valoare, este valoros, este… și merită să ne întrebăm și noi, ca atâția alții, în trecerea timpului: ce însemnează a fi valoare, valoros? Au făcut-o unii, bunăoară filosoful culturii Tudor Vianu, într-un chip temeinic, sistematic, susținut de formația intelectuală germană și de spiritul său riguros, în studii de referință ale culturii noastre, și poate chiar europene.
Discuția poate fi amplă, referințele ocupând o largă plajă a activităților umane; fieare domeniu își cataloghează realizările în valoroase sau mai puțin valoroase.
S-a spus după 1989, valorile s-au bulversat; în ce sens? Lumea a fost cuprinsă de alt ritm și prioritățile umane s-au diversificat și reierarhizat. Un om care era socotit valoros în societatea de dinainte de 89 a ajuns, să spunem, depășit. Importanța sa socială, culturală sau politică s-a perimat, deși el era același. Nu mai părea adecvat la noua lume, nu a ținut pasul…Dar este oare de bon ton să ne tot schimbăm – fă-te om de lume nouă/ să furi cloșca de pe ouă!...sau e bine să rămâi ce ai fost. Unii se adaptează și joacă în lumea nouă, alții nu, și doar supraviețuiesc înfierându-i pe alții: știi, cine a fost înainte! Și iată ce e acum și ce pretinde! Lasă-l dom le, să facă și el ce poate! se aude altul apărându-l. Nu-l judeca, fă și tu dacă poți, sau știi!
Cu lucrurile pipăibile, produse de om, este mai simplu, cele care se pot folosi mai mult, mai bine, sunt socotite valori, valoroase, iar făcătorul, înfăptuitorul, valoros. Valoarea lor este dată de timpul de folosință și eficiență, și astfel, măsurabile. Cu cele care aparțin domeniului spiritului, lucrurile sunt mai grele; ele pot fi judecate după lucrarea pe care o face în sufletul nostru după ce le receptăm. Iliada a emoționat milenii sufletele oamenilor și nu se poate compara