Proiectul de amenajare a parcului central din Zalău, în valoare de aproape 3,5 milioane de lei, pare să transforme parcul într-un muzeu în aer liber. 35 de obiecte de artă decorativă, ce te duc cu gândul la diverse părţi anatomice ori la obiecte uitate acolo de muncitori, împânzesc cel mai important parc din oraş, ca parte a costisitorului proiect prin care acesta ar trebui să devină una dintre principalele atracţii ale Zalăului.
De la reprezentanţii Primăriei Zalău, care implementează proiectul, am aflat că amplasarea celor 35 de obiecte de artă decorativă a fost prevăzută, după cum era de aşteptat, în documentaţia tehnico-ştiinţifică a proiectului. Conform acestei documentaţii, obiectele reprezintă „elemente vegetale cu dimensiuni variabile de la un metru la trei metri înălţime”.
Sarcina realizării lor a revenit, se pare, unei firme din Cluj Napoca, SC Sergoart SRL, artistului plastic Sergiu Rusu, care a subcontractat executarea acestor obiecte de la câştigătoarea licitaţiei, SC ACI Cluj SA. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, artistul plastic a prezentat mai multe schiţe, dintre care o comisie de specialitate a ales 35 de obiecte, pe care le putem vedea astăzi amplasate deja în parc. Vorbim despre lucrări din piatră, metal sau lemn ce reprezintă, conform denumirilor afişate pe majoritatea dintre ele (pentru că de pe unele plăcuţa cu numele lucrării şi a artistului a fost ruptă deja), „Meditaţii” (şapte la număr), „Nord”, „Sud”, „ Est”, „Vest”, „Căldură”, „Spic de grâu”, „Zbor”, „Fruct de stejar”, „Forma timpului”, „Pasăre”, „Floarea Soarelui”, „Începutul”, „Primăvara”, „Creaţiunea”, „Bob”, „Anturium”, „Sâmbure”, „Rod”, „Cală”, „Rază” şi alte reprezentări pe care le dibuieşti abia după ce citeşti ce scrie pe plăcuţă.
Nu ştim, deocamdată, cât au costat aceste lucrări de artă, însă ele au înghiţit cu certitudine o bună parte din finanţar