Visul american nu se mai împlinește așa ușor. Asta spun tot mai mulți studenți care pleacă să lucreze în Statele Unite pe durata vacanței de vară. Criza a afectat și cea mai puternică economie a lumii, unde tinerii câștigă tot mai puțin și se gândesc de două ori dacă mai merită să își petreacă vara la muncă.
Laura Prisăcariu, o studentă din Cluj, se numără printre sutele de tineri care aleg să îşi petreacă vara muncind pe meleaguri americane. Numai că ce a găsit acolo nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.
"O asemenea experienţă te schimbă, oricum. Te schimbă pentru că ajungi acolo şi îţi dai seama că munceşti foarte mult. Îţi dai seama că eşti tratat uneori ca un sclav. Eşti acolo, eşti student, eşti străin, deci eşti diferit de noi. Pleci cu un ideal, pleci de aici cu nişte calcule şi ajungi acolo şi îţi dai seama că e cu totul altă lume", spune Laura.
După o investiție inițială de peste 2.000 de dolari, din banii strânși acolo tânăra abia a reușit să își acopere cheltuielile.
"Cu banii pe care îi câştigi îţi recuperezi investiţia. Am mai rămas cu 700-1.000 de dolari, dar asta e puţin", mai spune Laura
Totul din cauza crizei, care a afectat puternic și economia americană.
"Nu se mai câştigă atât de mult şi nu mai sunt atât de multe locuri de muncă oferite pentru studenţi şi datorită faptului că propragarea crizei din anii trecuţi a afectat oarecum bussinesurile şi a scăzut numărul locurilor de muncă oferite studenţilor pe perioadă de vară", a declarat Ovidiu Trif, directorul unei agenţii care recrutează studenţi.
Conform datelor obţinute de la Ambasada Statelor Unite, în anul 2011 peste 4.000 de tineri români au obţinut viza pentru programul Work and Travel. Numărul acestora a scăzut un an mai tâziu, astfel că în 2012, 3.700 de studenţi au plecat în SUA pentru a munci pe durata verii.