Cei 238.587 de alegători luxemburghezi urmează să-i aleagă pe cei 60 de deputaţi ai parlamentului unicameral, dintre candidaţii nominalizaţi de către nouă partide, variind de la extrema stângă la dreapta populistă.
Formaţiunea creştin-socială CSV, a premierului Jean-Claude Juncker, ar putea pierde o parte din cele 26 de locuri pe care le deţinea în Parlamentul dizolvat cu şapte luni înainte de încheierea legislaturii, în urma unui scandal care a implicat serviciile de informaţii ale statului. Cu toate acestea, CSV va rămâne, probabil, cel mai mare partid din Marele Ducat.
Partenerul său tradiţional, partidul socialist LSAP, care a rupt alianţa în această vară, ar putea înregistra, de asemenea, un declin, potrivit sondajelor de opinie.
Liderul socialist, Etienne Schneider (42 de ani), speră însă să-i smulgă postul de prim-ministru lui Jean-Claude Juncker (58 de ani), care a deţinut această funcţie timp de 18 ani.
Pentru a obţine acest lucru şi a trimite CSV în opoziţie, unde, practic, nu s-a mai aflat niciodată de la Al Doilea Război Mondial, socialiştii vor trebui să-i convingă pe liberali şi pe ecologişti să formeze o coaliţie tripartită, unică în istoria ţării.
Jean-Claude Juncker a refuzat să ia în considerare o alianţă tripartită, care, în opinia sa, nu ar asigura stabilitatea necesară pentru a face faţă unei economii mai puţin prospere, ameninţată de abandonarea secretului bancar în 2015.
Luxemburg caută un nou model financiar, în perspectiva eliminării secretului bancar
Luxemburg, al doilea mare centru internaţional pentru fonduri de investiţii şi pe locul al 13-lea pe piaţa financiară mondială, este în căutarea unui nou model financiar care să genereze prosperitate economică, în perspectiva renunţării la secretul bancar în 2015, relatează AFP.
În 2008, înaintea cri