Oferta companiei care a transformat anul trecut 30% din venituri în profit, graţie domeniului în care actizează, se va desfăşura în perioada 22 – 31 octombrie, potrivit prospectului. În schimb, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizări din Departamentul pentru Energie, declarase pentru Agerpres că subscrierile încep astăzi şi vor fi procesate miercuri.
Pentru investitori şi stat se creează perspectiva unui câştig frumos. Astfel, statul şi-a propus să încaseze între 1,38 şi 1,84 miliarde de lei, respectiv între 310 şi 415 milioane de euro. 85% din acţiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor instituţionali, iar restul de 15% micilor investitori. Aceştia din urmă pot cumpăra minim 100 de acţiuni fiecare, la un preţ de 32 de lei fiecare, deci au nevoie pentru Romgaz de un buget de minim 3.200 de lei.
Pentru ei, statul va oferi un discount de 5%, în prima săptămână, şi de 3%, în a doua săptămână de listare, a spus ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Preţul per acţiune pentru investitorii instituţionali variază între 24 şi 32 de lei. În cadrul ofertei vor fi vândute şi certificate de depozit, pe Bursa de la Londra.
Ofertă tentantă
Opinia ministrului delegat pentru Energie, că oferta se va bucura de succes, este împărtăşită şi de unii specialişti. "Cred că va fi suprasubscrisă. Este bine că există şi certificate de depozit, care vor fi vândute la Londra, pentru că acolo sunt mai mulţi bani", consideră Radu Ciofu, analist Admiral Marktets. Acesta a declarat pentru EVZ că statul a avut noroc cu listările în ultimul timp, mai puţin încercarea de vânzare a acţiunilor Petrom, fixată însă într-un moment nefericit. Vor cumpăra investitorii mici acţiuni?
Ciofu este de părere că va exista mult interes. "Recent a avut loc listarea AdePlast, care, este drept, nu poate fi considerată un succes, dar oferta adresată investito