Doar 3.000 de persoane au mărşăluit la demonstraţia din Bucureşti, dedicată unirii cu Basarabia. Nicio personalitate a politicii sau societăţii civile nu a participat Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Deşi se anunţase, cu tam-tam, că la mitingul şi marşul unionist, de ieri după amiază, vor participa zece mii de persoane, la ora trei, cu o oră întârziere, în Piaţa Victoriei abia de se adunaseră o mie de inşi, din care jumătate erau basarabeni, în marea majoritate studenţi. De la Chişinău au venit doar o sută de manifestanţi, cu două autocare, transportând cu ei o panglică tricoloră lungă de 300 de metri şi lată de cinci.
Din boxele de pe capota unui Volvo de teren, cu numere de Bucureşti şi inscripţionat cu site-ul Asociaţiei Tighina, se auzeu cântece patriotice de genul: "Doamne ocroteşte-i pe români!" sau "Basarabie frumoasă de trei ori ai fost mireasă şi a patra ai fost arsă!". Ba chiar, în unele melodii se pomenea şi numele mareşalului Antonescu. Ciudat, multe din drapelele tricolore aveau stema Republicii Moldova şi doar câteva stema României.
Moldovenii, şicanaţi în vama românească!
"Da’, aşa e, cam jumătate suntem basarabeni. Cele două autocare venite de la Chişinău au avut probleme în vama românească. Că, cică, fac propagandă! I-au interogat o oră!", e revoltat Adrian Covrig, student basarabean la Ştiinţe Economice la Piteşti. "Am stat în vama românescă o oră. Au început să ne întrebe de documente, de invitaţii, cu toate că aveam vize în regulă! Noi am adus doar tricolorul de 300 de metri... Ne-au zis românii că facem propagandă!", e indignată Ana-Maria Pancu, de 21 de ani, studentă la Jurnalism în Chişinău.
Tinerilor basarabeni li s-au adăugat şi studenţi sau liceeni români. Manifestanţii aveau ori vârste până în 30 de ani, ori peste 50! "Cred că România Mare e un ideal şi un adevăr istoric. Majoritatea celor din Basarabia sunt români. Ne dăm sea