Cercetatorii au inceput sa studieze modalitatile prin care bacteriile din intestinele noastre pot sa ne ajute sa ne vindecam de mai multe boli, nu numai de cele digestive.
Doctorul Elseung Cho, expert in gastroenterologie, de la centrul medical NYU Langone, din orasul american New York, este de parere ca o asemenea metoda poate fi eficienta impotriva mai multor boli, scrie CBS News. El studiaza sutele de bacterii care se afla in tractul gastrointestinal uman.
Ele fac parte din trilioanele de microorganisme din corpul uman, cunoscute sub numele de microbiom.
Antibioticele au fost puse in legatura cu cresterea in greutate a oamenilor din cauza dereglarii interactiunii dintre ceea ce mancam si bacteriile din intestinele noastre.
Desi aceste medicamente lupta impotriva infectiilor, ele determina si acumularea de grasime in corp.
Rolul esential al microbiomului in corp
Microbiomul ar avea legatura si cu cancerul la colon, afirma expertii in domeniu. In plus, el ar fi responsabil si de afectiuni din afara sistemului digestiv, cum ar fi artrita reumatoida si bolile de inima.
Microbiomul joaca un rol esential in corp, ajutand sistemul imunitar. Daca echilibrul bacteriilor din intestine este stricat, el poate declansa o serie de raspunsuri inflamatorii in corp, ca urmare a reactiei sistemului imunitar.
Acest lucru poate da nastere unor simptome precum inflamarea articulatiilor, dar si artritei reumatoide.
Boala celiaca, o alta problema
Boala celiaca este o alta complicatie a problemelor provocate de intestine. Ea implica un raspuns inflamatoriu din partea sistemului imunitar, ca urmare a recunoasterii glutenului drept o substanta care invadeaza corpul.
Neplacerile sunt, in acest caz, durerea abdominala, diareea, scaderea in greutate, migrenele sau