Desi suna incredibil, acesta este adevarul. "Nu putem controla cat se poate fura."
Cam asa s-ar traduce intentia oficialilor din sanatate de a construi o directie speciala anti-frauda, care ar trebui sa stopeze scurgerile din sistem.
Doar in ultimul an, un milion de euro a "disparut" din buget, pe retete eliberate pe numele unor morti sau pentru analize fictive. Si acestea sunt doar cazurile dovedite. In spatele unor asemenea ilegalitati se pot ascunde alte 10 situatii nedescoperite.
Martor sub protectia anonimatului: Poti sa iti faci orice in spital atata vreme cat cunosti persoana potrivita. Daca esti neasigurat ti se vor face analize la sange sau investigatii pe numele unui pacient deja internat, aproape insa de externare.
Reporter: Pacientul pe numele caruia se fac aceste investigatii isi da seama vreodata de ceva?
Martor sub protectia anonimatului: Nu,nu. Sunt, de regula, pacienti veniti din alte judete si se profita de ei, nu au de unde sa stie ce analize s-au facut si ce nu.
Reporter: Cat trebuie sa dai?
Martor sub protectia anonimatului: (n.r.rade) Depinde de investigatii. Daca vrei tomografie de exemplu 200 de lei. Daca vrei analize, 30-50 de lei.
Reporter: Adica dai 50 de lei si iti faci analize de 700 de lei?
Martor sub protectia anonimatului: Da
Este marturia, sub protectia anonimatului, a unui om din sistem. Un sistem gaunos din vina caruia multi trebuie sa mearga la spital cu aspirina in buzunar, in timp ce "descurcaretii" au plicul pregatit. Stiu ca si daca dau spaga tot platesc si de 14 ori mai putin pentru analize.
In 2012, de pilda, din spitale s-au "scurs" peste 2 milioane de lei pe medicamente eliberate ilegal si inca 380.000 de lei pentru investigatii fictive. Capitala este in top, cu 1 milion de lei. Urmeaza Iasi