Pompierii australieni se luptă cu incendiile de pădure scăpate de sub control în regiunea Sydney. Autorităţile spun că situaţia este fără precedent, focul fiind foarte greu de controlat din cauza vântului şi a temperaturilor foarte ridicate din ultima perioadă. Specialiştii prevăd o înrăutăţire a situaţiei.
Peste 200 de locuinţe au fost deja distruse şi alte 120 au fost avariate de incendiile care devastează de mai multe zile statul New South Wales (sud-est), alimentate de vânt.
Incendiul cel mai distrugător s-a produs în Munţii Albaştri, la circa 100 de kilometri vest de Sydney, degajând un nor de cenuşă şi fum care s-a extins peste Sydney, cel mai mare oraş din ţară.
Bilanţul victimelor rămâne mic, cu doar o victimă, un bărbat în vârstă de 63 de ani, care a decedat probabil din cauza unei crize cardiace în timp ce încerca să îşi protejeze casa împotriva flăcărilor de la nord de Sydney, unde locuitorii au vorbit despre un incendiu "apocaliptic".
Pompierii au beneficiat de o pauză, vineri şi sâmbătă, pe fondul scăderii temperaturilor şi a unei domoliri a vântului, dar condiţiile meteorologice ar urma să se deterioreze din nou duminică, atunci când este aşteptată o nouă creştere a temperaturilor şi rafale de vânt cu viteze de peste 100 de kilometri pe oră.
"Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent în termeni de risc şi expunere pentru regiunea Munţilor Albaştri şi Hawkesbury", a avertizat şeful pompierilor statului, Shane Fitzsimmons, noteaza Mediafax.
Trebuie să ne întoarcem în anii 1960 pentru a găsi condiţii la fel de dramatice chiar dacă ultimele incendii sunt "ieşite din comun", potrivit lui.
O recomandare de evacuare a fost emisă duminică dimineaţă pentru satul Bell din Munţii Albaştri şi o interdicţie absolută de a aprinde focul a fost declarată pentru Sydney şi împrejurimile sale.
Evacuări forţate vor fi