După ce liderii USL vor reuşi să convină asupra „marii descentralizări, aceasta ar putea fi adoptată de Guvernul Ponta prin ordonanţă de urgenţă, după cum spunea chiar vicepremierul Liviu Dragnea în urmă cu aproape o săptămână. La un pas de adoptare prin OUG a fost şi noul Cod rutier, Guvernul răzgândindu-se în ultimul moment.
Unul dintre reproşurile aduse de liderii USL Cabinetelor Boc a fost acela că ar guverna ţara prin ordonanţe de urgenţă, ocolind şi, ca atare, sfidând Legislativul. Ei bine, deşi are în Parlament o majoritate incomparabil mai confortabilă decât aveau PDL-UDMR-UNPR, premierul Victor Ponta preferă tot guvernarea prin ordonanţe de urgenţă. Mai precis, de la începutul anului şi până la mult-criticatul Cod al insolvenţei, adoptat prin OUG pe 2 octombrie 2013, Guvernul Ponta a emis nu mai puţin de 91 de ordonanţe de urgenţă. Adică, un pic mai mult de zece pe lună. Alte două ordonanţe au figurat pe agenda Executivului.
Şi mai grav este că au fost adoptate ordonanţe de urgenţă pe subiecte sensibile, cu implicaţii majore, precum deja menţionatul Cod al insolvenţei, despre care s-a spus că ar fi fost modificat în secret în scopul afectării instituţiilor de presă. Chiar şi Codul rutier a fost la un pas de trecere prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul decizând în ultimul moment, ieri, să-l trimită în Parlament sub formă de proiect de lege.
Timpul scurt rămas, pretextul favorit
Anunţul că proiectul descentralizării ar putea fi adoptat de Guvernul Ponta prin OUG a fost făcut, săptămâna trecută, chiar de cel care lucrează de luni de zile la proiect, vicepremierul Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, „variante foarte bune“ de adoptare a legii privind descentralizarea ar fi atât ordonanţa de urgenţă, cât şi un proiect de lege care să fie dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă. Tot Dragnea a subliniat însă necesitatea ca descent