Nu-i o noutate faptul că multe dintre localităţile doljene se confruntă cu îmbătrânirea populaţiei şi cu sărăcia. În comuna Orodel, locul de unde a plecat Victor Piţurcă, fotbalul e înlocuit de muncă, atât cât se poate, şi de bătrâneţe. Singurii care mai „joacă“ ceva sunt copilaşii de pe drum şi oamenii simpli, care reuşesc încă să păstreze comuna vie.
Am pornit către Orodel la o zi după ce România a bătut Estonia cu 2-0. Pentru cei care nu ştiu, Orodel este localitatea în care s-a născut selecţionerul Victor Piţurcă. Oriunde ai întreba de familia lui, toţi îţi spun că e „de toată stima“ şi au doar cuvinte de laudă. La meci, însă, nu prea s-au uitat. Bătrânii zic că se culcă devreme, iar cei mai tineri „au alte treburi“.
Primarul brutar
În comuna lui Piţi, primar este Jane Vâlcomeanu, aflat la al treilea mandat. Povesteşte, ca pe un lucru de culoare, ce l-a ajutat, în mare parte, să câştige alegerile la vremea aceea, în 2004. „La Cornu, în satul unde stau eu, era o brutărie a CAP-ului. După ‘89, s-au spart CAP-urile şi a rămas brutăria, pe care a luat-o cineva de la Craiova, iar până în anul 2000 nu s-a făcut pâine, nimic. Cineva şi-a făcut cârciumă. Vă daţi seama că de 45 de ani erau oamenii obişnuiţi să-şi ia pâine caldă. Şi atunci le-am zis oamenilor că le fac brutărie, dar nu mai puteam să o deschid tot acolo, pentru că omul o luase pe 20 de ani. Aşa că, din 2004, am deschis-o la mine acasă, şi de atunci le dau oamenilor pâine“, povesteşte primarul.
Asta nu i-a adus doar bucurii. Primarul este cercetat de ANI pentru incompatibilitate, la fel ca mulţi alţi primari din ţară, pentru că, la vremea aceea, el deţinea societatea în cadrul căreia funcţionează brutăria, care are opt angajaţi, pe lângă cei care se ocupă de transport şi de tractoare. Acum, i-a lăsat afacerea fiului său. Distribuţia pâinii o face în cinci comune, dar şi la două spit