Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard au descoperit că bărbații care se înfruptă peste măsură dintr-un aliment regăsit adesea la mesele tradiționale românești au o calitate slabă a spermei și riscă să rămână fără urmași. La polul opus, cei care au o dietă bogată în pește, sunt și cei mai sănătoși.
Dacă înainte se știa că poate adăuga rapid câteva kilograme în plus, astăzi, oamenii de știință sunt convinși că grăsimea din cârnații de porc le distruge bărbaților și căsnicia, lasându-i infertili.
Un studiu prezentat recent la întâlnirea anuală a Societății Americane de Medicină Reproductivă și care a analizat dieta a circa 156 de bărbați, a scos la iveală faptul că o singură felie de șunculiță pe zi sau o bucată de cârnaț de porc poate scădea cu până la 30% calitatea spermei.
“Ne-am dat seama că mulți producători de carne le dau animalelor hormoni sintetici cu câteva săptămâni înainte de tăiere, pentru a stimula creșterea, iar acești hormoni dau peste cap echilibrul spermatozoizilor și duc la infertilitate. Recomandarea noastră este să consumați doar carne crescută în propria curte”, a explicat doctorul Jorge Chavarro, unul dintre cercetătorii participanți la studiu. Pe de altă parte, cei care vor să excludă cu totul riscurile, au la îndemână peștele, mai ales cel de apă sărată, cu efect benefic asupra spermei.